Els arqueòlegs conclouen l’excavació de tota una estructura que podria ser un santuari talaiòtic a l’Hospitalet Vell
Dissabte que ve, dia 23, a les 18.30 h s’hi celebrarà una jornada de portes obertes
Aquesta setmana acaba la setzena campanya d’intervencions en el jaciment prehistòric de s’Hospitalet Vell, que ha permès “treure completament a la llum tota l’estructura d’un possible santuari que, en tot cas, hauria tengut un ús polivalent d’acord amb totes les restes que hi hem trobat”, explica Damià Ramis, el qual juntament amb Magdalena Salas són els arqueòlegs que dirigeixen l’excavació. Amb ells dos hi fan feina dos arqueòlegs, dos restauradors, uns sis voluntaris, dos peons de picapedrers, i la brigada de l’Ajuntament de Manacor. “Aquesta campanya la finança l’Ajuntament en solitari perquè la nostra voluntat és continuar any rere any les excavacions i les investigacions i no aturar”, ha explicat la regidora de Patrimoni, Catalina Riera. “Tenim un patrimoni arqueològic importantíssim i li hem de donar valor perquè pugui convertir-se en un dels reclams per als que visiten el nostre municipi”, ha afegit Riera.

La campanya d’enguany s’ha centrat completament en una de les habitacions que hi ha al voltant del talaiot i l’excavació de la qual ja va començar l’any 2016. Aquest edifici presenta una planta absidal amb una columna central, una llar de foc, un dipòsit i diverses banquetes de feina en el voltant. “per aquestes característiques i perquè hi hem trobat copes crestades podríem pensar que es tracta d’un santuari però també hi hem trobat estris com molins o elements per teixir, cosa que fa pensar en un ús polivalent”, ha concretat Ramis.

Per part seva la directora del Museu de Manacor i de l’excavació de l’Hospitalet Vell, Magdalena Salas, ha mostrat diverses peces de les que s’han trobat en aquesta estructura talaiòtica. “Els materials recuperats en el seu interior ens parlen d’un ús en el talaiòtic final o postalaiòtic, concretament entre els segles III-II aC, just abans de la conquesta romana”, ha explicat Salas. Així s’hi han trobat “copes crestades i olles típiques d’aquesta fase, tassons, i ceràmiques d’importació com àmfores romanes, eivissenques o fins i tot una llumeta grega”, ha afegit. Però les excavacions arqueològiques a l’Hospitalet Vell “i les analítiques de pol·len i llavors que feim de les restes que trobam associades a les estructures ens permet saber que al final de l’època talaiòtica el paisatge no era gaire diferent de l’actual i comptava amb camps de cultiu de cereals i ullastrars”, expliquen els arqueòlegs. A més “per les restes procedents de l’interior d’una copa que s’han pogut analitzar sabem que hi menjaren un derivat de la llet amb cereals”, apunta la directora, Magadalena Salas.

Per a tots els que en vulguin saber més, els responsables de l’excavació anunciaren que la jornada de portes obertes per veure les novetats d’enguany serà dia 23 de setembre, dissabte a les 18.30 h. Es farà una visita guiada a la zona excavada i es mostraran algunes de les peces restaurades durant el 2016 que corresponen a aquest sector.Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100