Es convoquen els premis Ciutat de Manacor 2018 en les seves categories de novel·la, poesia, assaig i teatre
Els guanyadors es repartiran 15.000 euros i veuran editades les seves obres.
L'Ajuntament de Manacor convoca els premis literaris Ciutat de Manacor 2018, uns premis que “tenen l’objectiu de motivar els creadors i de fer gran la producció cultural en la nostra llengua”, ha explicat la regidora de Cultura Antònia Llodrà. De fet els premis guardonen i promocionen projectes acabats d’escriptors emergents o consolidats, d'assaig, teatre, poesia i novel·la. La dotació econòmica dels guardons literaris en conjunt suma 15.000 euros.

Així, els guanyadors de l’edició que ara es convoca, a més de veure publicada en paper la seva obra literària, rebran un premi en metàl·lic. D’aquesta manera el guanyador del premi Maria Antònia Oliver de novel·la 2018 rebrà 5.000 euros; el del Jaume Vidal Alcover de teatre rebrà 4.000 euros de premi; i els guanyadors del premi Miquel Àngel Riera de poesia i de l'Antoni Maria Alcover d'assaig obtindran 3.000 euros cadascun. “Manacor compta amb una llarga tradició d’escriptors i en la dècada de 1970 existiren uns premis, que ara s’han recuperat, amb l’objectiu de prestigiar des de Manacor la producció literària en la nostra llengua”, ha explicat el tècnic municipal de Biblioteques, que ha presentat les bases dels Premis Ciutat de Manacor per a l’edició 2018 juntament amb la regidora de Cultura, Antònia Llodrà; i la gerent de la Institució Antoni M. Alcover, Bàrbara Sagrera.

Les obres guanyadores en l’edició d’enguany es donaran a conèixer el proper dia 26 de maig a la cerimònia que omplirà la Institució Alcover. Les obres participants als Premis Literaris Ciutat de Manacor han de ser originals, inèdites i escrites en català. En aquesta edició els autors tenen temps fins dia 13 d’abril per entregar els originals per correu o en mà a la Institució Pública Antoni M. Alcover. Les obres literàries que es presentin als Premis literaris Ciutat de Manacor s’han de presentar únicament en suport digital. Així els autors no hauran d’entregar còpies en paper de les seves obres i hauran de presentar-les o bé amb un llapis de memòria o bé en CD.

Quatre categories
Els premis Ciutat de Manacor en les seves categories literàries fan un homenatge a alguns dels autors manacorins que més han contribuït al reconeixement de la creació literària en la nostra llengua. Així, el premi Antoni M. Alcover d’assaig destaca una obra sobre l’estudi de la llengua, la literatura, la sociolingüística i la cultura popular. A més, el premi valora especialment projectes que estiguin centrats en la figura d’Antoni M. Alcover i que servesquin per aprofundir en el coneixement de la seva vida i obra.

De la mateixa manera, el premi Ciutat de Manacor de Teatre du el nom de Jaume Vidal i Alcover. Com autor d’extensa producció literària, va escriure obres teatrals, i per aquesta raó dóna nom al premi teatral que any rere any destaca un text dramàtic en català i de temàtica lliure. A més, totes i cadascuna de les obres teatrals guardonades s’ha posat en escena amb la implicació de diferents professionals del teatre. En l’apartat de poesia els premis literaris fan un homenatge a Miquel Àngel Riera, un dels escriptors més reconeguts per la seva aportació a la creació poètica en català. El premi Ciutat de Manacor de Novel·la compta amb la dotació més elevada d’aquests guardons i consisteix en 5.000€ per una novel·la en català de temàtica lliure. El premi es dedica a Maria Antònia Oliver, que ha entregat bona part de la seva vida a escriure i que ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
Guanyadors 2017
Josep Masanés (Barcelona, 1967) va ser el guanyador del Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver 2017 amb l’obra Pluja de fang. Una novel·la que el jurat va distinguir per la seva eficàcia narrativa, “que garanteix una lectura fluïda i propera, la qual cosa, combinada amb una acurada recreació històrica de la Menorca anglesa de mitjans del segle XVIII, dota la novel·la d'un indubtable rigor artesà”

Bàrbara Sagrera (Felanitx, 1974) va fer-se amb el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni Maria Alcover 2017 amb l’obra Corpus de fraseologia de les Illes Balears: classificació, descripció, contextualització. Es tracta d’un estudi de la llengua, concretament de frases fetes, locucions, modismes o refranys que apareixen en obres vinculades a les cançons, les rondalles i la cultura popular.

Toni Lluís Reyes (Manacor, 1985) va guanyar amb l’obra Nandi el Premi Ciutat de Manacor de Teatre, Jaume Vidal Alcover 2017. El jurat va descriure l’obra com text teatral que planteja conflictes contemporanis sense caure en discursos maniqueistes. Una obra dotada d’originalitat temàtica, fresca, àgil i fàcil de muntar, que segons el jurat serà ben rebuda pel públic.

Maria Sevilla (Catalunya, 1990) va guanyar el Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera 2017 amb l’obra Kalàixnikov. Un poemari innovador, amb un clar
domini del llenguatge i que destaca per les acurades referències literàries que mostra, segons el jurat. A més el jurat considerà Kàlaixnikov un poemari valent, alternatiu i que sacseja la consciència capaç de crear una nova estètica des d'elements contraculturals.
Bookmark and Share

Ajuntament de Manacor. C/ Convent, 1 07500 Manacor  - Teléfono: 971 849 100