MANACOR POSA SOBRE LA TAULA LA PROSTITUCIÓ I EL TRÀFIC DE PERSONES

09-Oktober-2019

Durant el matí de dimarts, els alumnes dels instituts manacorins han pogut gaudir de “Chicas nuevas 24 horas”, un documental de Mabel Lozano sobre prostitució i tràfic de persones. Així, s’ha pogut posar en negre sobre blanc la problemàtica i debatre aquesta realitat amb els més joves. A les set de l’horabaixa s’ha donat la projecció de “El proxeneta”, també de la mateixa directora. S’ha dut a terme a la sala magna de l’IES Manacor; aquesta vegada, oberta al públic.

“Chicas nuevas 24 horas” és un documental que ens mostra passa a passa com muntar un negoci en el qual tot són guanys, donat que “el cos de la dona, si és jove i es cuida, pot arribar a vendre’s en múltiples ocasions durant el mateix dia, sigui consentit o no”. En concret uns trenta-dos mil milions de dòlars a l’any. Es tracta d’un fals documental que apel·la constantment a la consciència de l’espectador situant-lo en la mirada perversa del gran negoci de l’esclavitud sexual.

Per la seva banda, “El Proxeneta” és un documental protagonitzat i explicat per Miguel, un ex proxeneta i amo d’alguns dels macro bordells més importants de l’Estat, condemnat i sentenciat a 27 anys de presó. Al documental, Miguel explica detalladament com ha evolucionat la prostitució al món i com, a principis dels anys noranta, sorgí el negoci del tràfic de dones, amb un únic camí possible, la prostitució. Així mateix, el documental repassa i incideix en el paper del blanquejament de diners, la corrupció, els assassinats, les extorsions i els segrestos.

En ambdós casos, en acabar el documental s’ha pogut comptar amb la directora per poder reflexionar i debatre. Un petit plaer que no sempre es dóna.

Mabel Lozano és una escriptora, actriu, directora i model toledana amb una llarga trajectòria que s’ha fet gran amb premis com “Avanzadoras”, d’Oxfam Intermón, el 2015, el “Premio Rodolfo Walsh” a la millor obra policíaca de no ficció, el 2017, o el premi “Mejor Guión Activista”, de la Federació de Dones Progressistes, el 2018.