50.000 € ANUALS PER TRACTAR EMBOSSOS

05-Februar-2020

La SAM – Empresa de Serveis del municipi de Manacor – ha posat en marxa un projecte per tractar la problemàtica dels embossos a la xarxa de clavegueram i als filtres de la depuradora generats per tovalloles higièniques i altres residus tirats pels lavabos i les piques. Aquesta és una problemàtica que afecta les ciutats d’arreu del món perquè incrementa els costos de la gestió del cicle de l’aigua. A Manacor aquests costs s’han calculat en més de 50.000 € anuals.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la incorporació de quatre persones contractades mitjançant el programa SOIB Visibles 2019-2020, que fomenta la contractació de persones majors de trenta anys en situació d’atur de llarga durada. La convocatòria SOIB Visibles subvenciona la contractació d’aquestes persones a entitats locals – corporacions locals i consells insulars – durant 6 mesos a jornada completa. Paral·lelament, segueixen un procés d’orientació laboral per afavorir-ne la posterior inserció en el mercat laboral ordinari. El Programa SOIB Visibles 2019-2020, per l’exercici 2019 ha estat promogut pel SOIB, per fons de l’Estat a través de Conferència Sectorial i pel Fons per afavorir l’Impuls del Turisme Sostenible – ITS.

A través d’aquest projecte la SAM pretén reduir els problemes que provoquen les tovalloles higièniques i altres residus que es llencen a les xarxes. Cal recordar que aquests residus sòlids s’han de tirar a les papereres, ja que no es dissolen sinó que s’embullen i s’entrellacen formant grans masses que bloquegen i espanyen les bombes impulsores de la xarxa i de l’estació depuradora. Aquestes obstruccions no permeten una correcta depuració de l’aigua i, fins i tot, poden arribar a causar que l’aigua residual s’hagi d’abocar directament al torrent.

Aquest projecte està format per una part tècnica i per una de conscienciació ambiental. Per una banda, s’actua en origen, identificant i eliminant els residus als pous de bloqueig de les escomeses dels usuaris i, per altra banda, s’ha posat en marxa una campanya de conscienciació porta a porta. Aviat, els usuaris rebran una carta notificant l’estat de la seva connexió.

Els usuaris que continuïn provocant embossos, aplicant l’article 62.c del Reglament d’Aigües, hauran d’assumir-ne la reparació. Aquestes mesures fan que l’elevat cost econòmic que suposen les reparacions – 100 € per embós, aproximadament – recaigui en els responsables del mal ús de la xarxa pública de fecals. D’aquesta manera no l’ha d’assumir el conjunt d’usuaris del servei i els 50.000 € anuals es podran destinar a millores del servei.

A la imatge hi apareixen els responsables de la SAM, Cristina Capó i Sebastià Nadal, i el personal del programa SOIB Visibles encarregat del projecte d’eliminació dels embossos de la xarxa de clavegueram.