L’Ajuntament de Manacor tramita 27 sol·licituds d’Ajuts per a la Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) per valor de 126.385 euros

09-Februar-2021

L’Ajuntament de Manacor tramita 27 sol·licituds presentades al departament d’Urbanisme per optar als Ajuts per a la Regeneració i Renovació Urbana (ARRU), la línia d’ajuts a particulars per a la millora dels habitatges inclosos a una part del nucli antic de Manacor, situada entre la plaça de sa Mora i el carrer del Convent fins a l’avinguda del Torrent.

 

Dels 27 expedients, 16 s’han presentat amb comunicació prèvia, 8 corresponen a obra major i 3 a obra menor. El pressupost total de les obres que han sol·licitat acollir-se a aquesta línia d’ajuts ascendeix a un total de 402.147,51 euros, dels que se’n subvencionaran 126.385,4 euros.

 

Les obres destinades a habitatges particulars que s’han pogut acollir a aquests ajuts són:

 

- Obres de conservació/seguretat, per exemple, de cimentació, estructura, instal·lacions, cobertes, terrasses, façanes i mitgeres, inclosos els processos de desamiantat.

 

- Obres d’accessibilitat, com instal·lació d’ascensors a edificis que no en tenen o la seva renovació, rampes o altres dispositius d’accessibilitat, incloent els adaptats a les necessitats de persones amb discapacitat sensorial.

 

- Actuacions de millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat, com per exemple obres de millora de l’embolcall tèrmic de l’habitatge per reduir la demanda energètica (millora de l’aïllament tèrmic, substitució de tancaments, etc.).

 

La quantia dels ajuts pot anar dels 3.000 als 24.000 euros per habitatge en funció de la tipologia de les obres i de les condicions personals i econòmiques de les persones que hi viuen. En termes generals, l’ajut no pot superar el 40% de la inversió total, però s’augmenta fins al 75% si la unitat familiar té ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM o en casos en què algun dels residents tengui una discapacitat.

 

Pel que fa a la tipologia d’ajuts, 21 dels projectes presentats corresponen a obres de conservació, amb ajuts per valor de 57.726,44 euros. 2 corresponen a obres d’accessibilitat (que també fan obres de conservació), amb ajuts per valor de 7.851,76 euros. Finalment, sis s’han acollit a la línia per a millorar l’eficiència energètica, amb ajuts per valor de 60.807.2 euros.

 

A més, quatre dels immobles que han demanat la subvenció estan catalogats com a Bé d’Interès Cultural.

 

La convocatòria de Manacor, que es va presentar el passat mes de setembre estava dotada amb un total de 318.000, pel que amb la quantitat sobrant l’Ajuntament de Manacor preveu obrir una propera convocatòria fins que s’exhaureixi aquesta partida.

 

El programa ARRU és fruit de la col·laboració interinstitucional entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Manacor. La convocatòria d’ajuts de rehabilitació i regeneració urbanes a habitatges l’ha habilitat la conselleria de Mobilitat i Habitatge.