ES PRESENTA LA NOVA SALA DE PREHISTÒRIA DEL MUSEU DE MANACOR

27-November-2019

La directora del Museu, Magdalena Salas, i el regidor de Cultura, Mateu Marcé, han presentat aquest dimecres matí davant la premsa la nova sala de prehistòria.

El 2015, el Museu va iniciar la renovació de les sales d'exposició permanent. Així, tant la sala romana com la d'antiguitat tardana han sofert una renovació total adaptant-les a nous continguts, tecnologies i discurs museogràfic. Aquest any 2019 li ha tocat el torn a la sala de prehistòria, que aquest primer de desembre s’ha tornat a obrir al públic.

Segons explica la directora del Museu, la renovació de la sala de prehistòria té com a objectiu tres grans reptes: explicar tota la prehistòria manacorina, un període cronològic que abasta més de 1.700 anys, acostar les campanyes d'excavació dels jaciments de S’Hospitalet Vell i sa Ferradura a la ciutadania a través dels textos i objectes, i fer la sala accessible a tota mena de públics.

La sala compta ara amb un espai dedicat als petits, a més d’un conjunt de rèpliques d'algunes de les peces que podran ser tocades per tots els visitants. Per altra banda, es compta amb un audiovisual de petit format en el qual s'explica alguns dels aspectes de la prehistòria mallorquina, subtitulat i interpretat en llengua de signes.

Quan als materials, el Museu ha volgut apuntar que el 95% del material que s'exposa a la sala de prehistòria és manacorí. En concret, la sala comptarà amb 48 objectes ceràmics – olles, vasets, bols, entre altres –, 22 objectes metàl·lics – tintínabul, punxons, espirals de pectoral, entre altres –, 12 objectes de lítica – molins, percutors, entre altres –, 28 fragments de fauna – punxons, ossos amb mostres de tall, entre altres – i 4 collarets de pasta vítria.

Finalment, s’ha aprofitat per presentar un seguit d’activitats relacionades amb la prehistòria i el seu aprenentatge que s’han preparat amb motiu de la inauguració. Així, sota el títol “un hivern prehistòric” es duran a terme dues conferències: una dia 28 de novembre, “Videojocs i patrimoni: Es pot aprendre història jugant?”, a càrrec de Bruno Parés Sansano, llicenciat en Història i especialista en documentació virtual del patrimoni, i una dia 4 de desembre, "Desvelant secrets. La il·lustració de recreació arqueològica", a càrrec d’Enric Ragnar Backman Pylkkanen, membre d’ADARQ, Asociación Nacional de Dibujantes e Ilustradores de Arqueología, i graduat en Història per la UIB.

Per altra banda, dia 14 de desembre es durà a terme una diada infantil i juvenil que comptarà amb jocs prehistòrics, a càrrec de Pedro Forteza de la botiga de jocs de taula Ludicón, i contes de la prehistòria. A més, es duran a terme dues visites guiades, una el 7 de desembre, en català, i una el 21 del mateix mes, en anglès, i l’11 de desembre una presentació adreçada als equips directius de les escoles per mostrar les maletes didàctiques que s’han elaborat amb rèpliques prehistòriques, romanes, tardoromanes i islàmiques per servir de suport en els diferents currículums.

El pròxim diumenge es durà a terme la inauguració institucional de la sala.