L’Ajuntament de Manacor aposta per la mobilitat sostenible més enllà de la Setmana Europea de la Mobilitat

16-September-2020

L’Ajuntament de Manacor s’ha adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat, que té lloc entre el 16 i el 22 de setembre amb l’objectiu de sensibilitzar els responsables polítics i els ciutadans sobre les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe, tant per a la salut com per al medi ambient, i els beneficis de l’ús de mitjans de transport més sostenibles, com ara anar a peu, en bicicleta o en transport públic.

La Setmana Europea de la Mobilitat se celebra cada any des de l’any 2000 amb activitats per a promocionar la mobilitat sostenible i fomentant el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents. Així i tot, donada la situació excepcional que vivim, enguany no és obligatori fer activitats al carrer o dia sense cotxes.

L’Ajuntament de Manacor durà a terme una campanya de comunicació a través de les xarxes socials que, posteriorment, tendrà més recorregut com a recurs educatiu dels centres escolars del municipi. La campanya fa incidència en els avantatges de la mobilitat activa – anar a peu o en bicicleta -, enfront de l’ús de vehicles motoritzats; en les conductes cíviques dels conductors; i en l’avantatge que suposa el fet de viure en un municipi en què els ciutadans dels diferents nuclis de població poden anar a peu per desenvolupar la majoria de les seves tasques, donades les curtes distàncies.

La mesura permanent que enguany ha presentat l’Ajuntament de Manacor és l’Ordenança reguladora sobre l’ús de les vies ubicades dins una Zona de Prioritat Residencial (ZPR), com és el cas del barri del Convent, i que es va aprovar en el ple d’aquest dilluns 14 de setembre. Es tracta d’una iniciativa que permet mantenir l’esperit de la Setmana Europea de la Mobilitat més enllà d’aquests set dies.

Les ZPR són zones amb una regulació específica, amb l’objectiu d’augmentar l’espai públic prioritari per a la mobilitat sostenible i segura, afavorint anar a peu o en bicicleta. En aquestes àrees, la prioritat de pas és per als vianants en primera instància, pel que es pretén una pacificació del trànsit rodat, permetent aquells desplaçaments de vehicles motoritzats que realment són necessaris i reduint al màxim la mobilitat no productiva.