La SAM adjudica les obres del sector terciari de la depuradora de Manacor

25-March-2022

El Consell d’administració de l’Empresa de Serveis de Manacor (SAM) ha adjudicat la implementació del tractament terciari de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Manacor. Així ho ha explicat la presidenta de la SAM, Cristina Capó, aquest divendres en roda de premsa, acompanyada del vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal, i del gerent de la SAM, Francesc Grimalt.

El projecte es va treure a licitació per 363.000 euros i s’ha adjudicat per 280.000 euros a Obras y pavimentos Man. El termini d’execució de les obres és de 13 mesos el primer lot i de 9 mesos el segon, que es duran a terme de manera simultània.

La implementació del tractament terciari de les aigües depurades permetrà realitzar un tractament més a l’EDAR de Manacor amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua que es retorna al medi. També es crearà una línia de tractament amb ozó que permetrà reutilitzar uns 20 metres cúbics/hora, que al llarg de l’any seran més de 170.000 metres cúbics d’aigua que podran ser reutilitzats per a diferents usos entre els quals hi ha:

• ús de l’aigua per a reg de zones enjardinades i/o amb vegetació municipal

• usos urbans i de neteja, com el camió de neteja del baldeig

• usos agrícoles

• obres municipals

• altres usos industrials

El tractament terciari es compon de dos processos: el primer, un filtre de discs per filtrar les partícules en suspensió de matèria orgànica que encara es troben presents a l’aigua; el segon, un tractament mitjançant ozó per realitzar una desinfecció completa d’aquesta aigua. El filtre de discs es compon de molts de filtres, un rere l’altre, per tal de retenir les partícules de matèria orgànica que no han estat eliminades als processos anteriors i que es troben en suspensió a l’aigua.

El tractament mitjançant ozó es realitzarà en un dipòsit després del filtre de discs. L’ozó és un gas molt efectiu per a la desinfecció d’aigua, ja que a més d’eliminar bactèries i fongs també elimina virus. És un procés molt utilitzat per a l’obtenció d’aigua de qualitat per a diferents usos.

També dins el 2022 s’instal·larà un nou decantador centrífug i una bomba per a la impulsió de fangs deshidratats. Aquesta millora permetrà passar d’una capacitat de decantador centrífug de 6 m3/h a 15 m3/h; el que permetrà un millor funcionament d’aquest tractament i de la planta en general.

Totes aquestes millores i actuacions van en concordança amb el Pla de Gestió de la Demanda redactat per la SAM, les normatives autonòmiques i estatals en quant a aigua depurada, les Directrius Europees en termes de reutilització d’aigua depurada i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que estableix la ONU.

Des de la SAM s’ha recordat la necessitat d’ampliar l’EDAR, un fet que ja és possible gràcies a l’aprovació del Pla General. L’ampliació de la planta preveu doblar les instal·lacions i fer-les proporcionades a la població actual de Manacor.