El Govern obre una nova convocatòria d’ajudes de 205.000 € per rehabilitar habitatges del nucli antic de Manacor

09-June-2022

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge, a través de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura, posa en marxa una nova convocatòria d’ajudes de l’any 2022 destinada a particulars per rehabilitar edificis i habitatges inclosos dins l’àrea de regeneració i renovació urbana (ARRU) de Manacor. La convocatòria, que publica avui el BOIB, s’inclou dins el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021.

Així ho han donat a conèixer aquest matí el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cris Ballester, acompanyats del batle de Manacor, Miquel Oliver, i la delegada d’Urbanisme, Núria Hinojosa.

Aquesta nova convocatòria d'ajudes està dotada amb un total de 205.242,68 €. Es tracta d’ajuts adreçats als propietaris d’habitatges per dur a terme obres de conservació d’aquests i obres d’accessibilitat, a fi d’eliminar barreres arquitectòniques, així com actuacions de millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat, amb l’objectiu de reduir un 30 % el consum d’energia primària —per exemple, a través de la substitució de fusteries i canvis de sistemes d’aire condicionat i calefacció.

En la convocatòria anterior, l’any 2020, es varen sol·licitar ajudes per valor de 112.757,32 €, que varen permetre rehabilitar 22 habitatges.

Es podran acollir en aquesta nova convocatòria les obres iniciades a partir de l’octubre de 2021 i no acabades, i les obres que ja estiguin acabades o no iniciades. El termini de sol·licituds és de dos mesos naturals, des de l’endemà de la publicació en el BOIB.

La subvenció, amb caràcter general, cobreix el 40 % del pressupost de l’obra amb un màxim de 12.000 €. Però aquest percentatge pot arribar fins al 75 % en el cas que el nucli familiar tengui ingressos tres vegades inferiors a l’IPREM o si en aquell habitatge conviuen persones amb discapacitat. També es pot incrementar la quantia de la subvenció en 1.000 € si l’immoble per reformar és un bé d’interès cultural (BIC).

Actualment, aquestes ajudes han arribat a nou municipis de les Illes (Manacor, Santa Maria, Sineu, Sóller, es Mercadal i Fornells, Sant Lluís, Maó, Alaior i Ciutadella), que han rebut 2.193.994 € en ajudes que han permès rehabilitar 387 habitatges.

L’ARRU de Manacor

L’àrea de regeneració i renovació urbana (ARRU) de Manacor comprèn una part del nucli antic; en concret, la zona nord-oest, que limita, per un costat, amb l’avinguda del tren i l’estació Intermodal, i per l’altre, amb la zona més comercial de Manacor (el nucli antic en l’entorn de la plaça de sa Bassa i els carrers adjacents).

L’ARRU inclou dues línies d'actuació: d’una banda, la millora dels habitatges particulars a través d’ajudes com les presentades avui; i, de l’altra, actuacions de regeneració urbana d’espais públics.

En aquesta darrera línia d’actuacions, les ajudes van destinades a l'Ajuntament de Manacor per a obres de reurbanització d’espais públics i ja s’ha traduït en millores en la plaça de l’Antigor i del carrer dels Gerrers, actuacions que han tingut el finançament del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge.