Manacor acollirà la IV cursa per a la prevenció del suïcidi i l’exposició col·loqui (DES)integrades amb motiu del Dia Mundial

30-August-2022

Amb motiu del Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi, el 10 de setembre, Manacor acollirà dues activitats comunitàries que tenen com a objectiu fomentar la sensibilització de la societat sobre la realitat de la conducta suïcida i les seves conseqüències. El mateix dia 10 se celebrarà la IV Cursa i Marxa per a la prevenció del suïcidi de les Illes Balears a la via verda Manacor-Artà i dia 16 de setembre el pati de la Torre del Palau serà la seu de l’exposició col·loqui anomenada (DES)integrades.

Durant l’any 2020, 3941 persones varen perdre la seva vida per suïcidi a Espanya. A Balears varen ser 87 les persones que no varen trobar la manera de continuar vivint amb el patiment. El suïcidi és una realitat envoltada de silenci i estigma, que fa que les persones afectades no trobin espais on compartir el seu malestar i sentir comprensió. Per aquest motiu, l’Organització Mundial de la Salut i els experts en prevenció i postvenció de la conducta suïcida, estan d’acord amb la importància d’augmentar el coneixement compartit i comunitari sobre aquesta realitat, ja que només es pot prevenir allò que es coneix.

La primera activitat tindrà lloc el dissabte dia 10 de setembre a les 18 h a la via verda Manacor-Artà, i és la IV CURSA I MARXA PER LA PREVENCIÓ DEL SUÏCIDI DE LES ILLES BALEARS. La cursa s'ha organitzat de manera conjunta per part d’AFASIB (Familiars i Amics supervivents per Suïcidi de les Illes Balears), de l’Ajuntament de Manacor i de l’Associació Estel de Llevant. Es tracta d’una cursa de 5 km i una marxa de 3941 metres (en record de les 3941 persones que varen perdre la seva vida per suïcidi l’any 2020 #unmetrepercadavida). Totes les persones que participin tindran medalla i un tast d’infusions de la marca T’estim, especialment seleccionades per aquesta activitat. Aquesta activitat compta amb la participació i estreta col·laboració de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental del Servei Públic de Salut de les Illes Balears, de l’entitat 3 Salut Mental, Elitechip, Papageno, el Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de les Illes Balears, la Federació d’Atletisme de les Illes Balears, l’entitat esportiva +QTrail i la Fundació “la Caixa”.

La segona activitat tindrà lloc el divendres dia 16 de setembre a les 19 h al pati de la Torre del Palau. Es tracta d’una exposició-col·loqui anomenada (DES)integrades i que té com a objectiu reflexionar i visibilitzar el patiment de les persones i la importància de la comunitat en acompanyar a les persones que pateixen, des de la comprensió i validació d’aquests sentiments. Al col·loqui hi participaran el doctor Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental; Natanael Pacheco, doctor en Filosofia; Neus Serra, integradora social, i Xisca Morell, psicòloga i presidenta d’Afasib. L’exposició comptarà amb les obres dels artistes Toni de la Mata, Abraham Calero, Tià Zanoguera, Manya Doñaque, Maria Begoña Parga, Xana Elava, Dante i Neus HK. Escultura, pintura, fotografia, poesia i art conceptual serviran d’eines per poder submergir a les persones en les sensacions de patiment, desintegració, integració, ressonància, reconstrucció i humanitat.

"Manacor és una ciutat oberta, que té la salut mental com a una de les prioritats, i per això estam molt safisfets d'acollir enguany la cursa", ha expressat la delegada de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manacor, Carme Gomila. La presidenta d'AFASIB, Xesca Morell, ha destacat la importància de trencar l'estigma i el silenci que envolten el suïcidi, pel que ha animat tothom a participar de les dues activitats programades. El gerent d'Estel de Llevant, Guillem Febrer, ha assegurat que la prevenció del suïcidi és "una cursa de 365 dies l'any". Finalment, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha agraït a les dues entitats la seva labor a favor de la salut mental. 

Totes aquelles persones interessades en participar de la cursa poden inscriure's a aquest enllaç: https://www.elitechip.net/index.php?zwshow=compdet&idcomp=7151175&compsec=signup