L’Escola Municipal de Mallorquí presenta la darrera cançó de la campanya ‘Rap i Paraules en desús’ composta per 8 infants

27-December-2022

L’Escola Municipal de Mallorquí s’ha omplert aquest dimarts de matí dels petits rapers i raperes que han format part del projecte ‘Rap i Paraules en desús’. El projecte ha consistit en la realització i edició de sis vídeos en els quals els infants que varen participar del taller de rap en català per a infants de 10 a 14 anys a l’octubre de 2021 han compost i cantat de la mà de Rafel Sastre Swing, sis raps creats expressament a partir de dues de les paraules del calendari de l’Escola de Mallorquí, dedicat enguany a les paraules en desús.

L’Escola Municipal de Mallorquí ha presentat aquest dimarts, a punt d’arribar a finals d’aquest 2022, el vídeo protagonitzat pels vuit infants que han format part del projecte ‘Rap i Paraules en desús’. La cançó ha estat creat per tots ells de manera conjunta i guiats, com sempre, pel raper Rafel Swing, ens remet a les dues darreres paraules del calendari, les dels mesos de novembre i desembre, parer i tira-tira. D’aquesta manera, l’Escola posa fi a amb una cançó coral a un projecte fruit de l’èxit del primer taller de rap «que ha combinat la creació artística, la llengua, la recuperació de paraules en desús, la música, l’àudiovisual, els valors i la feina en equip», ha destacat el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, també ha assistit a la presentació del darrer vídeo i ha donat les gràcies als infants per la passió posada en el projecte i els ha animat a «avançar tira-tira, sempre mirar cap endavant i sense aturar-se, a fer servir el català de manera normal en el seu dia a dia en qualsevol situació i també a les xarxes socials». La directora de l’Escola, Margalida Rosselló, ha presentat la iniciativa, i ha recordat que neix de la intenció d’obrir l’Escola a tothom i a totes les edats. Per la seva banda, Rafel Swing ha agraït a l’Ajuntament de Manacor i a l’Escola Municipal de Mallorquí «haver cregut i apostat per un projecte com aquest, que demostra que en català podem fer qualsevol cosa, i que posa llavor».

Marina Santandreu Rosselló, Llucia Rigo Gutiérrez, Miquel Morey Perelló, Cèlia Estelrich Acuñas, Maria Montserrat Martínez Galmés, Maria Segura Meca i Bernat Covas Melià han cantat la cançó en directe i han comentat els reptes i els aprenentatges que els ha suposat la iniciativa.

En Ferran Gonzàlez Pibernat va rapejar les dues primeres paraules del calendari: acopar-li i adesiara, corresponents als mesos de gener i febrer. Na Marina Santandreu Rosselló i na Llucia Rigo Gutiérrez, de 10 anys, protagonitzaren el vídeo gravat a l’IES Mossèn Alcover de Manacor, interpretant la cançó composta per elles mateixes amb les paraules bàmbol i culejar. En el tercer dels sis vídeos, Miquel Morey Perelló, escriu i interpreta la lletra del seu rap amb les paraules deixondir i tenir seny, dels mesos de maig i juny. Gravat a la platja de s’Illot, a l’agost es presentà el quart vídeo de rap de l’Escola Municipal de Mallorquí amb les paraules donar creu i escometre. Les autores de la cançó són na Cèlia Estelrich Acuñas i na Maria Montserrat Martínez Galmés, d’onze anys. A l’octubre, arribà el cinquè els vídeos amb les paraules ginyar i menut, de la mà de Maria Segura Meca i Bernat Covas Melià.

L’objectiu d’aquest projecte és el de conscienciar que qualsevol manifestació artística i creativa es pot fer en la nostra llengua, el català. Sovint les influències musicals i artístiques arriben a aquesta franja d’edat en una altra llengua a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials. Per aquest motiu, és important donar a conèixer que la música, la poesia i la creació artística en general, troben el seu camí en llengua materna. Amb els tallers de rap, l’Escola va contribuir a fomentar l’ús del català com a llengua de relació i a treballar la capacitat expressiva en català per aconseguir un major domini de les habilitats lingüístiques. Aquesta iniciativa, que va tenir gran èxit i que ha generat una demanda de més tallers, va tenir molt bona valoració per part dels assistents i de les seves famílies. La combinació posterior amb la creació de cançons amb paraules en desús ha contribuït també a enriquir el vocabulari i difondre aquestes paraules per canals que connecten més fàcilment amb els joves. 

El vídeo es pot veure al canal de YouTube de l’Ajuntament de Manacor.