ELS CIUTAT DE MANACOR PREMIEN ELS TREBALLS DE XAVIER GIMENO, LAIA CARBONELL, JOSEP TOMÀS I BÀRBARA DURAN

03-Junio-2019

L'acte d'entrega dels Premis Ciutat de Manacor d’enguany ha fet possible que tot el públic gaudís d’algun fragment de les obres guanyadores amb les veus de les actrius Bàrbara Nicolau i Albert Martínez. A més, el músic i cantant Roger Pistola ha posat la banda sonora a la cerimònia que s'ha celebrat al pati de la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor mentre tots els assistents gaudien d'un vermut i de les paraules dels premiats. 

Amb la banda sonora de diverses cançons i poemes musicats, s'han anunciat els guanyadors de les diferents categories dels Premis Ciutat de Manacor 2019. El professor i escriptor Xavier Gimeno ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver per l’obra Ofici de bastardia. La periodista i poetessa Laia Carbonell s’ha fet amb el Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera amb el poemari Nibrós; el periodista i guionista Josep Tomàs ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal Alcover per l’obra Piròmans; i la professora i investigadora manacorina Bàrbara Duran ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover amb l’obra Deixem lo dol. Goigs i músiques de Pasqua als inicis del tercer mil·leni.

Els premis Ciutat de Manacor, que impulsa l’Ajuntament de Manacor condecoren i promocionen projectes acabats d'escriptors emergents o consolidats, d'assaig, teatre, poesia i novel·la. Tots els guardonats, a més de la dotació econòmica, han rebut un plat de ceràmica fet en els tallers d'Aproscom. I cal recordar que els Premis Ciutat de Manacor preveuen també l'edició de les obres literàries premiades. 

Durant el seu parlament la batlessa, Catalina Riera, ha destacat que “els premis Ciutat de Manacor i els seus autors i autores formen part de la imatge que volem projectar com a Ciutat de cultura i de creació”, ha reivindicat. Riera també ha donat les gràcies als guanyadors i guanyadores “perquè vosaltres, els creadors, investigadors i escriptors que ompliu Manacor; els que sou d’aquí i els que veniu d’allà deçà la mar, junts obriu camí als talents emergents i sou els millors divulgadors d'aquest afany compartit de teixir el futur de la nostra cultura”, ha conclòs.

Per acabar tots els assistents han pogut brindar amb els premiats amb el cava Estel Estima, que va en benefici de l'associació pro salut mental Estel de Llevant, i fer un tast de productes elaborats a les cuines d'Aproscom. 

Tot seguit, el palmarès dels premis:

Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver: Xavier Gimeno, per l’obra titulada Ofici de bastardia
El jurat, format per Sebastià Alzamora Martín, Tomeu Matamalas Grimalt i Marina Porras Martí, considera que, per la solvència demostrada per l’autor en la reconstrucció de l’època històrica dels indians; per una trama ben plantejada capaç d’absorbir l’atenció del lector i que el submergeix en l’època del modernisme i dels indians a través d’uns personatges molt ben construïts. El premi Maria Antònia Oliver de Novel·la està dotat amb 5.000 euros, el premi econòmic més gran dels Premis Ciutat de Manacor, i preveu la publicació de l’obra. 

Xavie Gimeno és de Sitges. En aquesta ciutat va ser en el seu moment Regidor de Cultura, Joventut i Patrimoni. Llicenciat en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, exerceix com a professor de Llengua Catalana i Literatura a Vilanova i la Geltrú. Col·laborador habitual en premsa escrita i digital, ha publicat varies novel·les i contes, entre ells, “Pa de llop”, premi Marian Vayreda (2002); “Fuga” premi Pere Calders (2007) i “El temps a mitges”, premi Ciutat de Palma, Llorenç Villalonga (2008).

Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera: Laia Carbonell per l'obra Nibrós.
El jurat format per Glòria Julià Estelrich, Antoni Riera Vives i Anna Pantinat Hernández, guanyadora de la passada edició d’aquest premi, ha valorat del poemari guanyador la cohesió de la seva estructura; que la lectura (gairebé escolta) dels seus versos fluids, plens de matisos, ens faci sobrevolar escenes, que entronquen amb la tradició de Víctor Català o la Rodoreda de "La mort i la primavera". Un llibre, afirma el jurat, que atrapa per la seva veritat, per la seva emoció i que amaga una sofisticació compositiva brillantment cohesionada a partir dels millors recursos de la poesia popular. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.

Laia Carbonell Ferrer és una jove poeta barcelonina. Ha estudiat Periodisme i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Comunicació i Cultura a la Universitat de Sevilla. Ha publicat “Finlandia. Poesia amb acompanyament.”, Premi Amadeu Oller 2015, ha traduït la Bèstia d’Edicions Poncianes d’Albert Camús amb Francesc Gelonch, i ha impulsat i coordinat el llibre i documental sobre el 15-M a Terrassa amb el col·lectiu “A les vuit al Raval”. Actualment programa l’(H)original, un espai escènic independent i únic, que programa cada dimecres ininterrompudament des de fa 18 anys, al cor del Raval, amb Raquel Santanera i Maria Sevilla.

En l’apartat de poesia el jurat d’aquesta edició també ha fet una menció especial al poemari Làpida de l'autora Núria Busquet Molist.

Premi Ciutat de Manacor de Teatre, Jaume Vidal Alcover: Josep Tomàs París per l'obra Piròmans.
El jurat, format per Tomeu Amengual, Toni-Lluís Reyes Duran, Carles Cabrera Villalonga, Víctor Muñoz i Calafell, ha considerat que el guardó ha de ser per un text teatral obra que presenta diversitat de temes d’actualitat. S’hi entrellacen tres històries molt ben desenvolupades. I hi destaca la presència del foc com a element purificador enllaça amb els clàssics. El premi està dotat amb 4.000 euros i preveu la publicació de l'obra

Josep Tomàs París Castro és tarragoní. Ha compaginat la feina de periodista i guionista de televisió els darrers 14 anys. Ha treballat a programes com “Espai Terra” de TV3, “Reinventar-se” del canal 33 i des de fa sis anys explora l’ecosistema cultural de Barcelona al programa “Àrtic” de Betevé. Llicenciat en Mitjans de Comunicació per la Universitat de Wolverhampton (Birmingham) i en dret per UOC, ha ampliat els seus estudis amb el Postgrau de Guió al Taller de Guinostes (Universitat de Barcelona) i amb cursos de dramatúrgia a la Sala Beckett i a l’Ateneu Barcelonès. L’any 2018 va dirigir el documental “Menors lluny de casa” pel programa 30 minuts i és autor de la idea original i el guió del documental “L’arquitecte de Déu”, documental coproduit per Karavan Films i Tv de Catalunya. Piròmans és la seva primera obra de teatre.

Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni Maria Alcover: Bàrbara Duran per l'obra Deixem lo dol. Goigs i músiques de Pasqua als inicis del tercer mil·leni.
El jurat, configurat per Andreu Ramis Puig-gròs, Margalida Coll Llompart i Josefina Salord Ripoll, ha determinat que l’obra guanyadora d’enguany sigui un estudi d’un d’abast territorial ampli, que inclou tot l’àmbit de la cultura catalana. El jurat ha valorat especialment aquesta obra, que afronta una manifestació del patrimoni cultural immaterial (els goigs i les músiques de Pasqua) des de perspectives disciplinars diverses: l’etnopoètica, l’etnomusicologia i l’antropologia. Un estudi que fa síntesi entre passat, present i futur, entre tradició i modernitat, combinant el rigor de l’estudi amb la volada assagística. El premi està dotat amb 3.000 euros i preveu la publicació de l’obra.

Bàrbara Duran Bordoy és manacorina. Musicòloga, música i professora. Doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona i autora de llibres com “75 music lessons”, “Ca'n Titoc”, “Voleu sales?”; “Posseïts pel dimoni. La festa de Sant Antoni des de la música rave i trance”; “Música per a un crim. La balada de Jordi Roca i sa madona des Caparó” o “Vaig veure John Lennon. Històries del Maharishi Mahesh Iogui, música i músics a la Mallorca dels anys 70.”, premi Alexandre Ballester 2018. Compositora de la mùsica de diversos espectacles, és també organista i flautista de bec, i membre del grup Polissonia, dedicat a la difusió de la música catalana de l'Edat Mitjana i música hispànica del Renaixement.