Manacor lluitarà pel seu reconeixement ambiental guiat per 163 bars i restaurants del municipi

27-Junio-2019

La incidència del turisme i l'augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d'envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment.

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre, en col·laboració amb Ajuntament de Manacor, ha llançat la campanya estival Movimiento Banderas Verdes. La iniciativa té la finalitat de reconèixer amb aquest guardó ambiental al municipi costaner de les Illes Balears més compromès amb la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del litoral a través del reciclatge d'envasos de vidre. Fins a 163 establiments de Manacor han confirmat que col·laboraran per aconseguir la bandera verda per al municipi.

La incidència del turisme i l'augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d'envasos de vidre, ja que es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i barets de platja són els responsables del 52% dels residus d'envasos de vidre que es generen, per la qual cosa són un sector clau per a una transició real a un model d'economia circular.

Ecovidrio ha anunciat que treballarà conjuntament amb l'Ajuntament per reforçar l'operativa estiuenca i facilitar la col·laboració de ciutadans i, especialment, dels hostalers. Per això es faran fins a 489 visites de formació i informació a establiments, s'entregaran cubells especials de reciclatge, s'habilitaran contenidors i s'augmentaran les freqüències de recollida.

Entre els requisits per optar a una bandera verda, cadascun dels municipis participants ha d'incrementar de recollida selectiva d'envasos de vidre durant els mesos d'estiu, així com fomentar la participació dels hostalers en aquesta campanya.

Manacor serà un dels 21 municipis en total de les Illes Balears que involucraran els seus veïns, hostalers i administracions públiques per aconseguir la bandera verda que es lliura a la regió. En total, a tot Espanya, 136 municipis i més de 15.000 establiments s'han unit ja al moviment.

Si bé tots els municipis que millorin les seves pròpies marques han de ser reconeguts, només el més compromès s'hissarà la bandera verda d'Ecovidrio. Els criteris que es tendran en compte per al rànquing guanyador són les tones d'envasos recollides sobre l'objectiu, el nombre d'hostalers participants per municipi o la col·laboració de l'ajuntament en les campanyes de comunicació i mobilització.

A més, com a incentiu a la participació, els locals més compromesos amb el reciclatge d'envasos de vidre i que assoleixin major puntuació rebran com a premi una classe magistral amb Quique Dacosta, xef reconegut amb tres estrelles Michelin.

2018, any rècord en recollida selectiva a través del contenidor verd

Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2018, la ciutadania de Manacor va reciclar un total de 826.326 quilograms de residus d'envasos de vidre. Això suposa una mitjana de 19,4 quilograms de vidre per persona.

Les Illes Balears, amb 45.187 tones de vidre reciclades l'any 2018, se situen en una mitjana de 30 kg/hab, un 67% més que la mitjana estatal (18 kg/hab), el que constitueix el millor índex a nivell estatal.