EL GOVERN D’ESQUERRES ACONSEGUEIX EL PRIMER PLA GENERAL DE MANACOR

05-Noviembre-2019

El govern de Miquel Oliver aconsegueix ser el primer a aprovar un Pla General per al municipi de Manacor. El ple d’aquest dilluns, que ha comptat amb un la presència d’un públic molt nombrós, ha transcorregut amb normalitat.

En primer lloc, el batle Oliver ha plantejat com es duria a terme el ple, les regles del joc. En acabar ha pres la paraula Núria Hinojosa, portaveu del Partit Socialista de les Illes (PSIB-PSOE) a l’Ajuntament i regidora d’Urbanisme, que ha fet la defensa del Pla General en nom de l’equip de Govern. Seguidament, han pres la paraula els portaveus dels diversos grups municipals, de petit a gran. La jugada s’ha repetit fins a dues vegades.

Hinojosa ha denotat la importància d’aprovar el Pla General valorant la feina feta per la part tècnica i la voluntat política i explicant el positiu que aquest aportarà al municipi. Així mateix ha volgut felicitar la tasca prèvia de l’anterior equip de govern. Nou model de ciutat i un municipi més amable amb la ciutadania i el medi ambient com a eixos centrals de la defensa. Durant la segona intervenció, la regidora d’Urbanisme ha remarcat que el Pla General és “viu”, com tots els partits d’esquerres han defensat; deixant clar que el pla no és només millorable sinó que s’ha de treballar per a fer-ho. “El nostre exercici de responsabilitat es basa a no condemnar al nostre municipi a unes normes subsidiàries obsoletes”.

Carles Grimalt, portaveu d’Unides Podem, ha destacat que des del 1997, en la seva tasca periodística, sempre s’ha sentit parlar del Pla General de Manacor i mai cap govern ha estat capaç d’aprovar-lo. En aquest sentit, ha volgut expressar el seu vot de confiança a un Pla General molt necessari, una confiança basada en totes les persones que hi han treballat i en un pla que és “viu”, no quelcom inamovible.

Joan Gomila, portaveu de l’Agrupació Independent de Porto Cristo – Silloters (AIPC-SyS), ha volgut destacar que les normes subsidiàries duien sobre la taula quaranta anys i que, en aquest sentit, més enllà d’estar-hi favor o en contra l’aprovació del Pla General és una necessitat. Durant la segona intervenció ha criticat la posició del Partit Popular, no donant crèdit a la posició contrària dels conservadors quan, per un costat, formaven part del govern que en feu aprovació inicial i, per l’altre, no és opcional sinó un tema de necessitat. Finalment ha volgut deixar clar que des d’AIPC-SyS “hem vingut a col·laborar i no a ser obstacle i, en aquest sentit, aprovarem el Pla General”.

Bel Febrer, portaveu de Proposta per les Illes (PI), s’ha mostrat contenta davant “una fita important”, perquè és la continuació de la seva tasca. En concret, l’aprovació inicial que es va aprovar en el seu mandat. A més, ha destacat que amb la mateixa composició consistorial, canviant els de l’oposició al govern i els del govern a l’oposició, les opinions canvien; fet que ha criticat i retret a l’actual equip de govern en un to bastant dur. Durant la segona intervenció, ha reproduït una llista de qüestions positives que aporta el pla denotant el seu vot favorable “per responsabilitat i perquè creiem en el document”. A més, ha carregat durament contra el Partit Popular titllant al grup de “irresponsable, deslleial i indigne”, per la seva posició i pel tracte als seus predecessors de grup.

Maria Antònia Sansó, portaveu del Partit Popular (PP), ha exposat des del primer moment la seva posició contrària al Pla General. Un pla que a parer seu deixarà un Manacor “sense habitatge”. Així mateix, i com a exercici de responsabilitat, s’ofereix a l’equip de govern per aturar el pla i començar de nou. Durant la segona intervenció ha insistit en què des del Partit Popular “volem un Pla General” i ha plantejat un escenari de futur totalment desolador per al municipi si el pla s’aprova.

Finalment, Joan Gaià, el portaveu de MÉS – ESQUERRA, ha explicat que el Pla General no és el pla de MÉS-ESQUERRA però que és el millor dels possibles avui. Per altra banda, ha volgut destacar l’essència verda del pla i el nou model de ciutat que planteja. Protecció del territori, reducció del sostre poblacional i un Pla General “viu” com a eixos centrals de la defensa dels eco sobiranistes. Durant la segona intervenció ha parlat de “republicanisme”, deixant clar que la “república” no és deixar de tenir rei sinó plantejar la construcció de la nostra societat sota els valors cívics, saber sumar per avançar cap a una societat més “republicana”, és a dir, centrada en el “poble” i no en els interessos particulars i especulatius – fent sobretot referència al Partit Popular.

Abans de passar a votació i just després de la intervenció final de Núria Hinojosa com a portaveu de l’equip de govern, el batle, Miquel Oliver, ha volgut dirigir unes paraules al plenari. En aquesta intervenció ha volgut agrair a la gent que ha fet possible el Pla General, “una obra col·lectiva que no acaba d’agradar del tot a ningú precisament perquè, com vaig dir el dia que accedia a la batlia, serà filla de molts de pares i de moltes mares”. En aquest sentit ha agraït la feina dels tècnics i dels delegats d’Urbanisme que han participat del pla durant anys.

A més, ha remarcat que per a ell és molt fàcil votar a favor d’aquest Pla General donat que “s’abandonen definitivament les Normes Subsidiàries de 1980, s’augmenta considerablement el sòl rústic protegit i, sobretot, baixa espectacularment el sostre poblacional amb prop de 120.000 habitants menys”. Finalment, ha volgut agrair també la tasca de tres dones: la de la delegada d’Urbanisme, Núria Hinojosa, la de l’exdelegada d’Urbanisme, Bel Febrer, i l’arquitecta feminista Itziar Gonález.

Així, el Pla General s’ha aprovat per 17 vots a favor – MÉS-ESQUERRA, PSIB-PSOE, UP, PI i AIPC-SyS – i quatre vots en contra – PP.

Segons marca, la revisió d’aquest es durà a terme una vegada passats dotze anys, o bé una vegada s’assoleixi el 85% del sostre de població marcat, o bé per voluntat política de la majoria de la corporació municipal.