Redescobrint Manacor, dues rutes per donar a conèixer als manacorins la història i el patrimoni de la ciutat

21-Septiembre-2020

A partir del 3 d'octubre i durant tots els dissabtes del mes, el servei de Patrimoni de l'Ajuntament de Manacor posa en marxa unes sortides per donar a conèixer la història i el patrimoni de Manacor. La delegada d'Urbanisme i Patrimoni, Núria Hinojosa, acompanyada de la tècnica de Patrimoni i directora del Museu d'Història, Magdalena Salas, i la guia turística, Maria Magdalena Sureda, han presentat aquest dilluns matí els itineraris 'Redescobrint Manacor'. Es tracta de dues rutes pel centre històric de Manacor que tenen l'objectiu de donar a conèixer la història i el patrimoni de la ciutat.

La primera ruta, 'Manacor, una mirada enrere', pretén descobrir "aquelles coses imprescindibles que s'han de veure de Manacor i que t'expliquen com és aquell poble", ha explicat Magdalena Salas. En aquest itinerari es visitarà l'església i el claustre de Sant Vicenç Ferrer, els pous islàmics de la plaça de la Constitució, l'església de Nostra Senyora dels Dolors i el campanar, la torre del Palau, la Fonda Femenias, la pastisseria de Can Roca i el molí d'en Fraret. La segona ruta, 'Mirant cap al cel', se centrarà en detalls d'edificis que habitualment ens passen per alt i que ens "expliquen històries o anècdotes relacionades amb les cases on hi ha aquests detalls arquitectònics, artístics o , simplement, una cantonada on ha succeït un fet històric interessant". Aquests detalls ens duran a conèixer històries sobre els habitants de Manacor i els constructors d'aquests edificis. Visitarem Can Tallet, ca n'Aulet, el Banc de Crèdit Balear, Can Massanet, la Fonda Femenias, Can Llinàs i la casa dels Mínims, entre d'altres.

"A qui li sentim dir que Manacor és lleig li haurem de dir que no ha anat a aquestes rutes. Si aprofundim en la història i en el patrimoni de Manacor podem veure que hi ha molts de detalls i història amagada on es veu que som un poble que té una tradició que ve de molt antic", ha assegurat Salas durant la presentació. La guia turística que conduirà els recorreguts, Maria Magdalena Sureda, ha insistit: "Manacor no és lleig, sinó desconegut".

'Redescobrint Manacor' comença ara per donar a conèixer Manacor, primer al públic manacorí, i després en una segona fase a la resta de Mallorca i també a nivell turístic. Es tracta d'un projecte destinat inicialment als manacorins, ja que "hi ha molt per descobrir que no coneixem de la nostra ciutat", segons Hinojosa. En aquest sentit, Magdalena Salas ha recalcat el desig d'intentar arribar "a un públic que no és l'habitual, però sí que és el potencial". Per això, ha animat a aquelles persones que disposen de temps lliure a participar dels itineraris, ja que "són gratuïtes i ens ajudaran a conèixer el poble on vivim".

Els itineraris són de franc i començaran el 3 d'octubre i es repetiran cada dissabte (10, 17 i 24 d'octubre) a les 10h i a les 12h, amb una durada aproximada d'una hora i mitja. El punt de trobada serà a la plaça del Convent. És necessari que els interessats s'inscriguin prèviament al 971 84 30 65, ja que degut a les mesures sanitàries només es permeten 15 persones per cada grup.

El projecte va ser iniciat durant l'anterior mandat i, segons ha explicat Hinojosa, "s'ha recuperat perquè és molt important posar en valor el patrimoni del poble". La delegada d'Urbanisme i Patrimoni també ha volgut agrair la feina feta a Margalida Rosselló, actual directora de l'Escola Municipal de Mallorquí, per haver dissenyat les rutes.