Manacor reclama a la DGT que es puguin fer tots els exàmens de conduir al municipi

22-Febrero-2023

Els alumnes del Llevant paguen 540 euros més per treure's el carnet de conduir que els alumnes de Palma

Manacor reclama que la Direcció General de Trànsit, que depèn del Ministeri de l'Interior del govern central, autoritzi que es puguin habilitar al municipi els serveis públics per a l'obtenció dels diferents permisos de conduir: proves teòriques, exàmens de proves pràctiques en circuit tancat i els exàmens de proves pràctiques obertes a la circulació, a més de la possibilitat de poder fer els tràmits presencials amb la DGT al municipi.

L'Ajuntament de Manacor recull el testimoni del Comitè Carnets de conduir a Manacor, impulsor d'aquesta iniciativa, que fa 30 anys que va iniciar aquesta reivindicació. «Aquesta no és una reivindicació nova, sinó que hi ha anys de feina a darrere, la voluntat ferma d'avançar cap a la descentralització fan que l'Ajuntament de Manacor encapçali aquesta demanda a l'administració de l'Estat en favor dels ciutadans», assegura el batle de Manacor, Miquel Oliver.

El batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat de Mobilitat, Sebastià Llodrà; i el representant del Comitè Carnet de conduir a Manacor i expert en seguretat viària, Antoni Cànovas; han fet pública la iniciativa aquest dimecres en roda de premsa.

L’autorització de Manacor com a centre desplaçat beneficiaria no només els ciutadans de Manacor, sinó també els de fins a 15 municipis de la comarca del Llevant, del Pla i del Migjorn, que en total sumen 131.000 habitants. És per això que l’Ajuntament de Manacor presentarà al ple municipal del proper mes de març una moció conjunta que recollirà aquesta reivindicació. Així mateix, l’Ajuntament de Manacor ja ha fet arribar als municipis veïns la iniciativa i l’objectiu és que els respectius plens municipals també se sumin a la moció i el crit sigui unànime.

Els avantatges que Manacor es convertís en Centre desplaçat de la DGT són múltiples i diversos. Entre altres motius, suposaria l’estalvi de més d’1,1 milions de quilòmetres cada any que han de realitzar les autoescoles per anar fins a Palma a fer les pràctiques i els exàmens. L’estalvi de més d’1,1 milions de quilòmetres cada any també suposaria una millora de la seguretat viària i una reducció de les emissions de CO2. La descentralització també implicaria una millora econòmica per als ciutadans de Manacor, «igualment que quan es va posar en funcionament l’Hospital de Manacor, diferents activitats empresarials de Manacor com ara cafeteries, restaurants, benzineres, mecànics, papereries, fotografies i altres comerços en general se’n beneficiarien», explica Antoni Cànovas, representant del Comitè Carnets de conduir a Manacor. Però no només això, sinó que el fet de poder fer les pràctiques i l’examen de conduir a Manacor suposaria l’estalvi de 540€ de mitjana per a cada alumne, ja que actualment les pràctiques a Palma tenen un cost de 28€ i les que paguen els alumnes que han d’anar fins a Ciutat es multipliquen fins als 55 euros. A l’estalvi econòmic se suma l’estalvi de milers d’hores cada any i de jornades de feina dels treballadors ja que per fer un examen de 15 o 30 minuts i fer pràctiques a Palma, els alumnes de Manacor i comarca han de partir a les 7 h del matí i tornen a les 13 h o les 14 h, el que suposa entre 6 i 7 hores cada dia.

Per tot això, l’autorització de Manacor com a Centre desplaçat de la DGT suposaria una millora dels serveis públics. «Apropar l'administració a les necessitats dels ciutadans és un deure i per això reclamam a l'administració de l'Estat que adapti els serveis públics a les característiques i necessitats específiques de cada zona», ha afirmat el delegat de Mobilitat, Sebastià Llodrà. "Fa 30 anys que la comarca del Llevant està discriminada", assegura Cànovas. 

Segons ha explicat l'expert en seguretat viària, Manacor disposa de vies urbanes semblants a les zones d’exàmens de Palma i «fins i tot en alguns aspectes té més bona infraestructura que Palma, ja que Manacor disposa de moltes carreteres de doble sentit, que és on es concentra més del 80% de les morts en els accidents de trànsit». «La infraestructura viària i de senyalització de Manacor és superior a les zones d’exàmens actuals de la ciutat de Maó i d’Eivissa», ha conclòs.