El Ple de l’Ajuntament de Manacor aprova definitivament la Zona de Protecció Acústica Especial
La nova Ordenança municipal pretén atacar l’incivisme dels voltants de la plaça de les Verdures i garantir el descans del veïnat
El ple de l'Ajuntament de Manacor ha aprovat definitivament la declaració de la Zona Centre com a Zona de Protecció Acústica Especial (ZPAE). Aquesta mesura pretén combatre la contaminació acústica i garantir el descans del veïnat dels voltants de la plaça de les Verdures, una de les zones més afectades pels renous nocturns.
La nova ordenança municipal respon a les nombroses denúncies veïnals i estableix mesures per reduir l’impacte sonor derivat de les activitats d’oci nocturn. Entre aquestes, s’inclouen la reducció d’horaris d’obertura i tancament dels establiments, la limitació en l’ús de terrasses i la suspensió de la concessió de noves llicències per a discoteques, sales de festa, bingos o altres activitats recreatives que puguin agreujar la situació. Concretament, els establiments ubicats dins la ZPAE tendran un horari màxim de tancament permès a les 23 h les vigílies de dies feiners i a les 00 h els divendres i vigílies de diumenges i festius. Pel que fa a les terrasses, hauran de cessar la seva activitat a les 22 h sense excepcions.
L’àmbit d’aplicació de la ZPAE comprèn els voltants de la plaça de la Constitució i diversos carrers adjacents com el carrer del Pou Fondo, el carrer del Centre, el carrer del Rei Jaume II, el carrer de l'Angle i el carrer del capellà Pere Llull. A la zona s’hi han detectat nivells elevats de renou, principalment derivats de la concentració de persones a la via pública durant la matinada.
Per garantir el compliment de la normativa, l’Ajuntament instal·larà sensors de control acústic permanents i durà a terme inspeccions periòdiques. Les restriccions es mantindran vigents fins que s’acrediti una millora de les condicions acústiques de la zona.
Aquesta iniciativa s’emmarca en la Llei 1/2007, de 16 de març, contra la contaminació acústica de les Illes Balears, i reforça el compromís municipal amb la convivència i la qualitat de vida del veïnat. L'acord serà publicat pròximament al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació.
Ordenança reguladora de la Zona de Prioritat Residencial (ZPR)
El Ple municipal de l'Ajuntament de Manacor ha aprovat inicialment aquest dilluns la modificació de l'Ordenança reguladora sobre l'ús de les vies ubicades dins la Zona de Prioritat Residencial (ZPR). Aquesta modificació té com a objectiu millorar la regulació i gestió d'aquestes zones per garantir una mobilitat més eficient i segura per a la ciutadania.
Entre les principals modificacions aprovades, cal destacar l'adaptació de la normativa a un sistema de control per càmeres, la simplificació dels tràmits administratius per a l'obtenció d'autoritzacions, i l'eliminació de requeriments innecessaris. Així mateix, es clarifiquen diversos aspectes normatius per garantir una aplicació més efectiva de la regulació.
La definició de les Zones de Prioritat Residencial (ZPR) es farà mitjançant acord del Ple municipal i la velocitat màxima de circulació dins la ZPR es fixa en 20 km/h, incloent-hi els vials d’accés lliure. Així mateix, també s'expliciten els criteris d'accés excepcional per incloure transports de persones amb mobilitat reduïda, clients d'establiments turístics, permisos policials, obres i acompanyament segur de dones, menors i persones grans.
Les autoritzacions per a l’accés a la ZPR es podran obtenir mitjançant una declaració responsable, amb efectes immediats des del moment de la seva presentació. Es creen zones d'estacionament comercial regulat amb limitacions horàries establertes per l’Ajuntament. S’estableixen mesures sancionadores específiques per a aquelles persones que manipulin o obstrueixin els sistemes de control d’accés.
L’Ajuntament de Manacor reafirma el seu compromís amb una mobilitat urbana sostenible i eficient, garantint un equilibri entre la necessitat de circulació i la qualitat de vida dels residents.
Adaptació a la Llei 7/2024 simplificació administrativa: legalització extraordinària en sòl rústic
El ple de l’Ajuntament de Manacor ha aprovat aquest dilluns la proposta de regulació del procediment de legalització extraordinària d’edificacions, construccions, instal·lacions i usos existents en sòl rústic, d’acord amb la Disposició Addicional Setena de la Llei 7/2024 de les Illes Balears.
D’aquesta manera, el Servei d’Urbanisme i Obres ha establert els criteris i condicions que han de complir els projectes tècnics de legalització, incloent-hi aspectes com l’eficiència energètica, la reducció de la contaminació lumínica i el respecte a l’estètica tradicional. El consistori també ha determinat les activitats i usos que no seran susceptibles de legalització extraordinària, en línia amb l’interès públic i la protecció del medi ambient. En aquest sentit, només es podran legalitzar els usos d'habitatge.
Segons l’acord plenari, els projectes hauran d’incorporar mesures obligatòries com la instal·lació de sistemes de depuració d’aigua adequats al Pla Hidrològic de les Illes Balears, així com altres mesures potestatives per millorar la sostenibilitat i la integració paisatgística de les construccions afectades.
Amb aquesta aprovació, l’Ajuntament de Manacor pretén garantir una aplicació efectiva de la normativa vigent, equilibrant la regularització d’edificacions amb la preservació del territori i els valors ambientals.