Manacor es veu obligat a rescindir el contracte de construcció de la potabilitzadora davant els impediments de Recursos Hídrics

04-April-2025

L’Ajuntament de Manacor no vol renunciar a aquest projecte essencial per a la ciutadania i reivindica poder abastir la xarxa de subministrament combinant la potabilitzadora amb l’aigua de la xarxa en alta

L’Ajuntament de Manacor haurà de rescindir el contracte de construcció de la planta potabilitzadora que havia d’abastir d’aigua potable la ciutat de Manacor i haurà d’indemnitzar l’empresa adjudicatària amb un 6% del valor d’adjudicació. La decisió és obligada davant la impossibilitat de dur a terme la inversió davant els condicionants que ha rebut l’administració municipal per part de la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears, que farien impossible fer efectiu el funcionament d’aquesta infraestructura. Així ho han explicat aquest divendres el batle de Manacor, Miquel Oliver, i el president de l’empresa pública municipal SAM, Sebastià Llodrà, acompanyats del gerent de la SAM, Francesc Grimalt, davant els mitjans de comunicació. 

L’aigua disponible per al subministrament a la ciutat de Manacor no és adequada per al consum humà degut a l’alta concentració de nitrats, amb valors molt per damunt dels límits exigits per la normativa sanitària. Amb aquesta nova infraestructura, l’Ajuntament de Manacor pretenia posar remei a a aquest dèficit històric que es dóna des de l’any 1986, quan es va posar en marxa el servei de subministrament d’aigua.

El 2019, l’Ajuntament de Manacor va aprovar el Pla de Gestió de la Demanda de l’aigua al municipi de Manacor, amb el coneixement de la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears, on ja s’incloïa el projecte de la planta potabilitzadora i també la connexió amb la xarxa supramunicipal en alta. Aquest document era preceptiu per que es pogués aprovar el Pla General el 2022. 

La Direcció General de Recursos Hídrics ha demanat a l’Ajuntament que renunciï a la potabilitzadora i que esperi a la connexió de la xarxa de subministrament amb alta, que el Govern de les Illes Balears preveu que arribi a Manacor l’any 2028. 

«No estam d’acord en haver d’esperar tres anys, si és que no són més, a tenir aigua potable, quan amb la planta potabilitzadora la ciutat de Manacor podria tenir aigua durant aquest 2025», ha expressat el batle, Miquel Oliver. El temps, però també l’increment del preu de l’aigua que suposarà aquest darrer sistema són dos motius de discrepància entre les dues administracions. “La sensació és de desànim, perquè és un sistema que ens ha funcionat amb les proves que havíem fet fins ara i creim que és aplicable a la resta de Manacor. Tenim la sensació que des de Recursos Hídrics trepitgen l’autonomia de Manacor. L’Ajuntament de Manacor té l’obligació de subministrar aigua potable als manacorins i manacorines”, ha lamentat Llodrà. 

Sistema combinat

El model pel qual aposta l’Ajuntament de Manacor ja s’ha anat desplegant des de 2021, amb la posada en marxa d’una planta potabilitzadora pilot, que proporciona aigua potable a cinc fonts públiques i també a 470 habitatges (1.500 habitants) i una escola pública. 

«El nostre objectiu era replicar aquest sistema de desnitrificació a tota la ciutat de Manacor mitjançant aquesta planta d’osmosi i combinar-ho amb l’arribada en alta perquè creim que en qüestió de subministrament d’aigua tots els mitjans són necessaris i no ho podem fiar només a un únic sistema», ha afirmat Llodrà. L’equip de govern municipal considera que «Manacor, que és el segon municipi més important de les Illes Balears hauria de poder funcionar com ho fa Palma, és a dir, combinant la potabilitzadora amb la xarxa en alta i la dessaladora», ha reivindicat el batle, Miquel Oliver. 

L’Ajuntament de Manacor ha plantejat a la DG de Recursos Hídrics la possibilitat de comprar un percentatge d’aigua per combinar l’aigua en alta amb la que es potabilitzaria procedent dels aqüífers, però tanmateix l’opció de l’Executiu és que Manacor compri el 100% de l’aigua en alta. 

Potabilitzadora 

La planta potabilitzadora projectada produiria un màxim de 10.000 m3/dia d'aigua apta per al consum humà, amb un cabal mínim al voltant dels 150 metres cúbics/hora i el màxim dels 350 m3/h, amb un promig de 236 m3/h. El rendiment de la planta pel que fa al percentatge de rebuig seria com a màxim del 9% respecte de l'aigua produïda. La DG de Recursos Hídrics ha advertit a l’Ajuntament de Manacor que no autoritzarà l’extracció necessària per poder cobrir aquest percentatge de rebuig, però l’administració municipal al·lega que s’estan fent les passes per a poder assegurar al màxim la reducció de les fuites, el que no implicaria una major extracció. 

«A Manacor estam fent els deures pel que fa a la distribució d’aigua: hem millorat l’eficiència passant d’un 60% de pèrdues a un 39% gràcies a la sectorització que tenim en marxa i també amb la implementació dels controls digitals», ha assegurat el president de la SAM, Sebastià Llodrà. 

Projecte prioritari

El novembre de 2024, el Ple de l'Ajuntament de Manacor va aprovar, amb el vistiplau de tots els grups municipals la incorporació de romanent de crèdit de 2.872.881,39 € per a la construcció de la potabilitzadora, amb la consideració de projecte prioritari amb el beneplàcit de tots els grups municipals del consistori. Davant l’escenari actual, l’equip de govern municipal ja ha fet partícip a l’oposició de la negativa de la DG de Recursos Hídrics. «No es tracta d’una qüestió de partits polítics, aquest projecte té el consens de tots els grups municipals», ha afirmat Oliver.

Escenari present i futur

Davant aquest escenari, l’Ajuntament de Manacor reivindica un acord marc amb el Govern de les Illes Balears que inclogui l’arribada de l’aigua potable també a tots els nuclis de població de la costa, la revisió de les tarifes, inversions pel que fa a les depuradores del municipi i que la DG de Recursos Hídrics reconsideri la possibilitat d’un sistema combinat per a Manacor. «No renunciam a la potabilitzadora, això només és un téntol; Manacor necessita aigua potable el més aviat possible», ha conclòs el batle Oliver.