La tercera edició de 'Mallorca, terra de llecor' torna amb cinc rutes per l'illa per testimoniar els textos de Mossèn Alcover

05-October-2021

Llecor f. || 1. Suc vital, substanciós, sia de les plantes, sia de la terra de conreu, sia dels animals (Mall.) DCVB

 

La Institució Alcover ofereix un cicle de cinc rutes per Mallorca a través del patrimoni i la cultura popular que testimonien els textos d'Antoni Maria Alcover, a cura de Tomàs Vibot, filòleg, escriptor i guia cultural. El cicle 'Mallorca, terra de llecor' torna amb la tercera edició els mesos d'octubre i novembre i febrer, març i abril de 2022. Les places són limitades i per això és imprescindible inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a l’adreça institucioalcover@gmail.com durant el termini d’inscripció que s’especifica en cada cas. Les sortides inclouran el transport gratuït des de Manacor fins al punt d’inici de la ruta i la tornada a Manacor. L’hora i el lloc de partida s’indicarà abans de cada sortida.

 

octubre/novembre 2021

 

1.- Búger: la millor ensaïmada del món

Dia: 16 d'octubre de 2021 Inscripcions: del 6 al 13 d'octubre

Hora: 10 h -13 h

Búger té poble petit i terra de vera llecor. Conserva trets, racons i rondalles que no passaren per malla a l’incansable Alcover. El que no sabia, però, és que en el futur seria el poble que acolliria la millor ensaïmada del món, la millor espiral de plaer. De les ensaïmades de les rondalles i contarelles i de la mestria del Forn de Can Rafel acabarem aquesta segona temporada. Pot ser millor?

 

 

2.- Son Carrió i Son Negre: contrades de saba alcoveriana

Dia: 6 de novembre de 2021 Inscripcions: del 27 d'octubre al 3 de novembre

Hora: 10 h – 13 h

Hom relaciona la figura de mossèn Alcover amb el Diccionari i l’aplec de les rondalles. Però és molt més que tot això. A principis del segle XX, l’Església a Manacor viu moments tan eufòrics com transcendents, on l’empenta d’Alcover se sent arreu, no sols dins la mateixa ciutat sinó també per les foranes. A ell es deu, ni més ni manc, que una bona partida de dissenys d’esglésies rurals. Dues d’aquestes són les de Son Carrió i Son Negre. En aquest itinerari descobrirem no sols les seves traces, sinó també tota la conjuntura per dur a bon port aquestes altres titàniques empreses.

 

 

febrer/abril 2022

 

3- Santanyí i es Llombards: “per la pàtria i per la llengua”.

Dia: 19 de febrer de 2022 Inscripcions: del 9 al 16 de febrer

Hora: 10 h -13 h

Mossèn Antoni M. Alcover trobà per terres santanyineres un bon estol d’entusiastes que treballà de valent en la recollida de material per al Diccionari, encapçalat per mossèn Miquel Clar. A través de les notes que podem extreure de l’epistolari entre ambdós, queda clar que la feina feta des d’aquest racó de Mallorca fou cabdal per a l’arrencada d’aquest colossal projecte. Amb aquest itinerari descobrirem no sols els protagonistes sinó també els espais on confluïren aquests veritables entusiastes de la llengua, aquests treballadors incansables vers la pàtria.

 

4.- Valldemossa: carrers de sants, muntanyes de reis

Dia: 19 de març de 2022 Inscripcions: del 9 al 16 de març

Hora: 10 h -13 h

Valldemossa és més que un referent dins i fora de Mallorca, tal com han valorat nombrosos viatgers, intel·lectuals i artistes des del segle XIX. Però mossèn Alcover també la col·locà en un primer lloc quant a folklore i espiritualitat. No sols arreplegà nombroses llegendes relacionades amb el pas per aquestes terres del rei En Jaume i de sant Vicenç Ferrer –dos dels principals referents llegendaris de Mallorca-, sinó que dedicà tota una biografia a la santa valldemossina: Caterina Tomàs i Gallard.

 

5.- La muntanya de les columnes d’or: de Randa a Cura

Data: 9 d'abril de 2022 Inscripcions: del 30 de març al 6 d'abril

Hora: 10 h -13 h

La muntanya de Randa, fitada per tres temples, és un dels referents espirituals de Mallorca. La petja de Ramon Llull així com un nombrós cabal llegendari fan que aquest gran turó del migjorn sigui un dels indrets més rics quant a folklore de tota la geografia. La ruta ens portarà a descobrir com aquesta muntanya santa fou també cau de terribles gegants i l’espai on es conserva només una de les columnes que sustenten el món! Ara bé, la petja de mossèn Alcover també es deixarà palpar en molts altres aspectes, no sols el religiós sinó també en el polític.