MANIFEST INSTITUCIONAL EN MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL PER A L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES

25-November-2021

Des de l’any 1999 que l’ONU va declarar el 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el moviment feminista d’arreu del món i moltes institucions ens feim ressò d’aquesta data, alhora que refermam el nostre compromís en la lluita contra les violències envers les dones.

Cada any, les dades de dones assassinades per violència masclista són esgarrifoses, de la mateixa manera que ho són les dades de dones que denuncien patir violència per part de les seves parelles o ex parelles.

Des de l’any 2003, que és quan es va començar el recompte oficial a Mallorca han estat assassinades 37 dones. A tot l’estat espanyol, 1.118 dones han estat assassinades pel fet de ser dones. A Mallorca, enguany fou Assassinada a Sa Pobla el 17 de maig Warda Ouchene i també el seu fill Mohamed de 7anys. A tot l’estat espanyol, l’any 2021 han estat assassinades 37 dones i 24 menors han quedar orfes.

Les xifres (cada dia més elevades) de dones assassinades no ens trasbalsen com a societat perquè, prèviament, el patriarcat no ha admès les nostres vides com a vides valuoses. Davant això, seguim sent invisibles.

Diu Judith Butler que percebre una vida no és el mateix que considerar que aquesta vida té un valor i que ha de ser emparada. La qüestió no és comptar vides, sinó analitzar si totes les vides compten per igual. Mereixem un món on la nostra vida compti.

Les víctimes resideixen en els nostres pobles. Construir-nos com a municipis cuidadors i protectors, ser veïnats i veïnades atents a les necessitats de les dones del nostres poble és un compromís ineludible. Cal construir pobles feministes, perquè la millor prevenció és la igualtat.

Tenim una responsabilitat, com a societat, en cada una de les dones que ha patit i pateix violència, per això ens cal reaccionar, seguir treballant i refermant els nostres compromisos:

1.- Ens comprometem a posar fi a les violències contra les dones, eradicant les actituds masclistes. 2.- Ens comprometem a revisar i implementar els plans d’igualtat compromesos, perquè sabem que la igualtat és l’antídot de les violències.

3.- Ens comprometem a revisar i millorar si cal els serveis de violència masclista.

4.- Ens comprometem a treballar en xarxa, col·laborant amb totes les institucions i crear sinergies per eradicar les violències masclistes.

5. Ens comprometem a donar suport a les associacions i col·lectius de dones i col·lectius feministes del nostre entorn, per fer front a les violències masclistes.

6. Ens comprometem a interpel·lar els homes del nostre voltant, perquè esdevinguin còmplices en la lluita contra les violències masclistes.

7. Ens comprometem a construir des de tots els àmbits un poble i una Mallorca feminista i lliure de violències masclistes.