L'Ajuntament de Manacor renova i amplia les zones de joc per a infants i joves "amb la inversió més gran que s'ha fet mai al municipi"

31-January-2023

La plaça Indústria, la plaça Ramon Llull, la plaça de ses Comes de Porto Cristo s'amplien i renoven i es creen dues noves àrees de calistènia.  També es crea un nou parc a la plaça Berard i s'instal·laran jocs a la zona per a vianants, entre d'altres

L'Ajuntament de Manacor aposta per les zones de joc destinades a infants i joves, també com a espais de trobada i de socialització intergeneracional. És per això que l'Ajuntament de Manacor ha presentat aquest dimarts els projectes d'ampliació, renovació i creació de noves zones de joc, que han estat possibles gràcies al pressupost ordinari i també a la incorporació de romanent, amb una partida específica de 400.000 euros. 

"Quan parlam de zones de joc parlam de qualitat de vida i també d'un indicador de qualitat de les ciutats", assegura el batle de Manacor, Miquel Oliver. L'Ajuntament aposta per cuidar les zones d'esbarjo que hi ha als nuclis i dotar-les dels jocs necessaris per afavorir la socialització de les famílies. Manacor és ciutat amiga de la infància i l'ampliació i renovació de les zones de joc també es relaciona amb les zones de pacificació del trànsit. 

El criteri que s'ha seguit a l'hora de fer noves zones i de fer créixer zones ja existents és el de tenir en compte tots els grups d'edat, a més de la incorporació de jocs amb materials naturals com ara la fusta, que solen ser jocs més oberts i no tan propositius en què és l'infant el que cerca la motivació per a jugar. També s'ha tingut en compte que els espais puguin generar situacions intergeneracional i el criteri de jocs incusius i adaptades a tot tipus de mobilitat. 

"Al centre de Manacor no hi ha zones de joc infantil. Si que és cert que hem pacificat el trànsit de 67 carrers, però també és ver que el funcionament de jocs infantils com a espai de trobada el centre en va mancat. Per això, hem intentat pal·liar això", ha explicat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà. 

Més enllà del manteniment diari de les zones de joc infantil, l'Ajuntament de Manacor ha fet una feina de control i inventari de les 34 àrees de joc que hi ha arreu del municipi i s'ha exigit a l'empresa concessionària del contracte de jardineria que faci les reposicions de les peces en mal estat o avariades, ha afegit Llodrà. 

Dins el contracte amb la concessionària de manteniment de parcs i jardins s'han renovat els jocs de la plaça de les Perleres, Molí d'en Fraret i Parc Municipal, i properament es renovaran els jocs de la plaça de Francesc Ramis de Porto Cristo. 

Així mateix, s'ha aprofitat la reforma de places i carrers per a crear nous espais de joc i ampliar-los si ja existien, com és el cas de la plaça Berard, on es crea un nou parc, la plaça de Santa Catalina, que ha ampliat i renovat la zona existent, i la plaça de Sant Jaume, que també s'ampliarà amb la reforma que s'està executant.

Així mateix, dins el pressupost ordinari s'han adquirit uns cubs lluminosos que conformen un espai de joc que s'instal·laran a la zona per a vianants de Manacor, a Porto Cristo i a s'Illot. Es tracta de punts de joc més relaxat que conviden a què hi hagi infants i vida als centres dels nostres pobles i ciutats. 

Inversió històrica

"Hem fet una passa decidida per fer nous espais de joc i per això hem incorporat 400.000 euros de romanent municipal per a noves actuacions, el que suposa la inversió específica més grossa que s'ha fet mai en jocs infantils a Manacor", ha afirmat el batle de Manacor, Miquel Oliver.  

Algunes d'aquestes inversions ja s'han executat, com ara les dues noves zones de calistènia del passeig del Ferrocarril de Manacor i de la plaça del Sol i de la Lluna de Porto Cristo, uns espais que no existien fins ara i que van adreçats a adolescents, joves i adults. Destaca també la inversió que es farà properament a la plaça Indústria de Manacor, on es renovarà i ampliarà tota la zona de jocs infantils, amb la retirada dels jocs actuals i la instal·lació d'un gran vaixell i diferents jocs adreçats a diferents edats i motivacions, un castell i engronsadores, a més de la millora i renovació de la il·luminació i del paviment. També s'ampliarà, doblant la superfície actual, el parc infantil de la plaça Ramon Llull, que afegirà nous jocs d'equilibris, també canviarà tot el tancat perimetral i el paviment, amb nous colors i dibuixos. Pel que fa a la plaça de ses Comes de Porto Cristo, ja s'està executant i properament es donarà per acabada, amb la instal·lació de dues zones d'escalada, tobogan, una voltadora, engronsadores i multijocs; amb aquesta actuació també s'han atès peticions del CEIP Ses Comes. 

Pel que fa a aquestes actuacions, ja hi ha el 50% executat i les previsions del departament de Medi Ambient és que durant el mes de febrer es faci la resta. 

Es tracta d'una inversió històrica, però des de l'Ajuntament s'assegura que és només una primera passa per avançar cap a més espais pacificats a les barriades, seguir creixent en la millora dels jocs infantils i posar en valor espais com el del Parc de Na Molla. El Pla General marca zones verdes a la forana, que completaran tot aquest mapa. 

Es pot consultar el mapa dels parcs infantils del municipi, amb els projectes d'ampliació i renovació, aquí.