L’Ajuntament de Manacor considera que Lumsa aboca els treballadors a la vaga per forçar un nou contracte

06-Marzo-2023

Els treballadors han convocat l’aturada de recollida de residus i de neteja viària per a aquest dimarts 7 de març a partir de les 20 h

Lumsa té uns ingressos anuals de 5 milions d’euros i es nega a aplicar l’augment salarial del 5,7% acordat amb els treballadors, que suposa un total de 100.000 euros

L’Ajuntament de Manacor acusa l’empresa adjudicatària del servei de recollida de residus i de neteja viària del municipi de Manacor, Lumsa, d’abocar els treballadors a una vaga per no voler assumir el compromís signat amb el personal d’incrementar 5,7% en els salaris dels treballadors aquest 2023, tal i com recull el conveni col·lectiu de l’empresa. Els treballadors de Lumsa han convocat una aturada indefinida a partir d’aquest dimarts 7 de març a partir de les 20 h al municipi de Manacor. «L’empresa adjudicatària LUMSA té uns ingressos anuals de 5 milions d’euros pel servei a l’Ajuntament de Manacor, pel que ens grinyola que per 100.000 euros anuals que suposa aquest increment salarial aboqui a fer els treballadors a una vaga que és totalment legítima», ha assegurat el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, en roda de premsa juntament amb el batle, Miquel Oliver.

El batle de Manacor ha titllat l’aturada de «vaga patronal» i ha assegurat que «no és casualitat que l’empresa no vulgui aplicar l’increment salarial dels seus treballadors en el moment en què l’Ajuntament planteja la pròrroga del contracte, que no inclou revisió de preus tal i com està establerts en el contracte de 2019, argumentant pèrdues». Per a Miquel Oliver, «no és casual que aquesta inaplicabilitat que argumenta l’empresa al·legant pèrdues es produeixi el gener de 2023, llençant els treballadors contra l’Ajuntament per intentar que es tregui un nou contracte amb les taules salarials incloses i així lliurar-se de l’increment del 5,7% i que qui assumeixi aquesta despesa sigui l’Ajuntament».

El batle de Manacor, Miquel Oliver, i el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, han explicat que en una reunió amb Lumsa ja se’ls va comunicar que «aquest equip de govern no jugaria a fer-li el joc perquè aquest increment no l’ha d’assumir l’Ajuntament ni els ciutadans, ja que el conveni col·lectiu estipula que qui ha de complir amb aquest increment ha de ser l’empresa». Ambdós han apuntat que la proximitat de les eleccions municipals és un altre factor que l’empresa utilitza com a mesura de pressió.

«Estam davant un conflicte entre l’empresa i els treballadors, a la que l’empresa hauria de donar resposta amb els compromisos que havia adquirit en el seu moment, però l’empresa es posa de perfil i aboca els treballadors contra l’Ajuntament. Claríssimament és una situació que només afavoreix l’empresa, ja que els treballadors no veuen incrementat l’IPC per poder fer front a l’augment de preus, i l’Ajuntament i els ciutadans veuen perjudicat el servei», ha afegit Oliver.

L’Ajuntament insisteix que es tracta d’un conflicte entre l’empresa i els treballadors, i entén les reclamacions i el dret de vaga dels treballadors. L’Ajuntament de Manacor adjudicà l’abril de 2019 a Lumsa un contracte de quatre anys més un any prorrogable de manera ordinària.

L’octubre de 2021, una vaga de recollida de residus convocada a diferents Ajuntaments de Mallorca es va resoldre mitjançant la intermediació de la Felib, amb el compromís per part dels Ajuntaments

de fer efectives les mínimes pròrrogues necessàries per tal d’incorporar el més aviat possible contractes o serveis nous que ja incorporassin les noves taules salarials pactades en el marc d’un nou conveni col·lectiu; a més de la inclusió de 100 euros mensuals per treballador fins a un màxim de 1.200 euros per any per compensar el temps d’eventuals pròrrogues.

El novembre, l’Ajuntament de Manacor comunicà a LUMSA que prorrogaria el contracte només el temps imprescindible per poder posar en marxa un nou servei, amb la intenció de no esgotar l’any complet. Així mateix, recollí en els Pressuposts per a 2023 una partida de 1.200 euros per treballador perquè es pugui fer efectiva una vegada hi hagi el nou servei. Actualment, i fins que no hi hagi el nou servei i no es pugui aplicar el nou conveni col·lectiu, Lumsa i els seus treballadors operen en el marc d’un conveni col·lectiu propi, que és el que recull aquest increment salarial del 5,7% a partir de 2023 i que ara Lumsa es nega a aplicar.

El que plantejava l’Ajuntament de Manacor era l’opció de municipalitzar el servei de recollida de residus i de neteja viària a través de l’empresa pública municipal SAM amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei i les condicions dels treballadors. Aquesta feina, però s’ha vist interrompuda davant l’escenari d’una possible vaga, que s’ha acabat convocant finalment.

L’incompliment reiterat del servei per part de Lumsa durant aquests darrers quatre anys han obligat l’Ajuntament de Manacor a aplicar-li sancions que ascendeixen als 160.000 euros, un extrem que s’ha produït per primera vegada durant el mandat actual. «No pot ser és que la població faci un esforç i després hi hagi un servei que no està a l’alçada», ha manifestat Sebastià Llodrà.

L’Ajuntament de Manacor s’ha reunit amb el comitè d’empresa per explicar als representants dels treballadors que la Llei de Contractes impedeix fer front a l’increment salarial del 5,7%. Així mateix, en trobades amb l’empresa s’ha sol·licitat que es faci càrrec del seu compromís amb els treballadors. «Lumsa ha d’entendre que presta un servei públic. Lumsa pertany a un grup empresarial de solvència més que reconeguda. De fet, aquesta setmana hem sabut que el tancament d’exercici de 2022 els ha deixat guanys de més del 20%. La responsabilitat social també suposa complir amb les obligacions amb els treballadors i no abocar-los a la vaga», ha assegurat Miquel Oliver.

Aquest dimarts hi ha convocada una reunió a la Conselleria de Treball on l’Ajuntament plantejarà els escenaris possibles: treure un nou contracte de la manera més ràpida possible i que pogués ser d’aplicació a l’estiu i fins a un termini màxim de dos anys i que ja recolliria les noves taules salarials o una solució més a llarg termini que suposaria garantir els drets laborals dels treballadors i també un millor servei a la ciutadania que seria la internalització. Per a poder fer efectiu aquest darrer escenari els tècnics municipals preveuen un període de preparació d’un any. Totes dues solucions, ha explicat el batle, avancen el que preveia l’acord signat en el marc de la Felib.